Parametri sladkorne bolezni

Visok krvni sladkor lahko povzroči zaplete, ki močno omajajo kakovost življenja. Dolgotrajno povišan krvni sladkor poškoduje tkiva, predvsem živčevje in žilje. Med najpogostejše zaplete sodijo slabšanje ali izguba vida, slabše delovanje ledvic, srčno-žilni zapleti (srčna in možganska kap), težave z nogami (bolečine, pekočine, izguba občutljivosti …).

Višji ko je HbA1c, bolj verjetno lahko pričakujemo zaplete, povezane z okvarami ožilja in živčevja. Slika: Canva

Dobra novica pa je, da obstajajo možnosti za redno preverjanje nastanka zapletov, praviloma: enkrat letno pregled nog glede oživčenja in prekrvitve; enkrat letno slikanje očesnega ozadja v centru za diabetično retinopatijo; enkrat letno pregled krvi in urina v laboratoriju glede delovanja ledvic ter pogovor in pregled pri zdravniku glede pojavljanja bolezni srca in žilja. 

Če so vaši parametri (krvni sladkor, krvni tlak, maščobe v krvi in telesna teža) v želenem območju, lahko zmanjšate tveganje za zaplete sladkorne bolezni in torej poskrbite za zdravje svojih žil, srca, možganov, oči, ledvic in nog.

Če pa vrednosti parametrov presegajo želene, lahko v nekaj letih pričakujemo resne zaplete, ki močno omajajo kakovost življenja. Večina zapletov je povezanih z vrednostjo HbA1c. Višji ko je HbA1c, bolj verjetno lahko pričakujemo zaplete, povezane z okvarami ožilja in živčevja. Ti zapleti so: slepota, odpoved ledvic, srčne in možganske kapi, težave z nogami, vse od izgube občutljivosti, pekočin, mravljinčenja, bolečin do amputacije noge (zaradi zamašenih žil in motenega oživčenja)

Preberite še: