Vzroki za debelost in ukrepi za izgubo telesne teže

Vzroki za debelost

Vzrok za debelost je kronično energijsko neravnovesje: povečan vnos oz. premajna poraba glede na vnos. Na določene dejavnike, kako pride do debelosti nimamo vpliva: genetska nagnjenost, hormonske bolezni- primer so policistični jajčniki, nekatera zdravila kot so sistemski kortikosteoridi, večinoma pa  debelosti prispevajo vedenjski, socialni in okoljski dejavniki, na katere pa imamo večji oz. manjši vpliv.

Obesogeno okolje je okolje, v katerem imamo na razpolago veliko visoko energetske prehrane. Težava je:

 • Izbira živil oz. hrane (sestava krožnika)
 • Količina (velikost porcij so se povečale)
 • Dostopnost zlasti visoko procesirana in visoko kalorična hrane (dostava prehrane, 24 ur na dan so odprti obrati, ki nudijo visoko kalorično
 • Sedeč način življenja

Zdravljenje debelosti

Ni recepta za vse težave in ni čudežnih rešite. Vsaka rešitev ne bo prava za vsakega posameznika. Potrebno je preseči poenostavljene nasvete »manj jej, več se gibaj«, ter je potrebno nasloviti vzroke za bolezen, ki pa se razlikujejo od posameznika do posameznika. Uvajamo:

 • Prehransko terapijo
 • Telesno dejavnost
 • tudi farmakoterapijo, kjer je to potrebno in
 • bariatrično terapijo, ko je to primerno
 • psihološko svetovanje.

Ukrepe je potrebno upoštevati vse življenje.

Cilji zdravljenja so predvsem individualno postavljeni, so pa:

 • Preprečevanje oz. zdravljenje zapletov in spremljajočih bolezni
 • Boj proti stigmatizaciji
 • Doseganje dobrega počutja, pozitivne telesne podobe in samopodobe
 • Znižanje telesne teže za 5-15%
 • Sprememba življenjskega sloga (prehrana, aktivnost): 3-5% zmanjšanje

Izguba telesne teže in sladkorna bolezen

Z izgubo telesne teže lahko zmanjšamo % glikiranega hemoglobina, kar pomeni, da se zmanjša potreba po antidiabetičnih zdravilih in sladkorna bolezen lahko gre v remisijo (če je bila bolezen kratkotrajna). Prav tako se lahko pride do znižanja indeksa apneja-hipoapneja.

Prehrana

Temelj izgube telesne teže je vsekakor prehrana. Potrebno je znižanje kalorijskega vnosa. Prehrana mora biti prilagojena posamezniku, če je potrebno, v proces hujšanja vključite dietetika, ki vam bo pomagal pri izbiri živil in obrokov. Kakršnekoli diete se odsvetujejo, saj je vprašanje, če se jih posameznik lahko drži dolgoročno. Prav tako za določene diete nimamo dolgoročnih študij, kakšne posledice lahko pustijo na zdravje posameznika, če ima ta posameznik  še druge pridružene bolezni, jemlje zdravila ipd.

Telesna aktivnost

Telesna aktivnost naj bo kot podpora in ne glavna metoda izgubi telesne teže. Večino dni v tednu izvjajajmo 30-60 min zmerne aerobne aktivnosti in vsaj 2x tedensko vaje za mišično moč, povečajmo pa tudi spontano dnevno aktivnost (vožnja s kolesom v službo, namesto z avtom; uporaba stopnic namesto dvigala; uvajanje hitre hoje namesto avta do trgovine ipd.). Zelo je pomembno, da pri izgubi telesne teže velik pomen damo vzdrževanju oz. čim manjši izgubi mišične mase.

Psihološke intervencije

Gre za bolj zahteven vidik in se razlikuje od posameznika do posameznika. Zato je nujen individualni pristop. Izziv je vpeljati spremembe v življenje in se jih držati vse življenje, da se znova ne zredimo. Možnih je več strategij, predvsem je potrebno ozavestiti miselne in vedenjske vzorce in navade, ki so pripeljali do debelosti in debelost vzdržujejo in jih začet spreminjat. Če smo čustveni jedci, se je potrebno naučit obvladovanje stresa. Pišemo dnevnike prehrane, narediti načrt telesne dejavnosti, ki naj bodo fiksni (jih ne prelagamo, odpovedujemo).

Predvsem pa moramo prvo imeti željo po izgubi telesne mase.