Svetovni dan srca 2015

Geslo, ki je izbrano za svetovni dan srca v letu 2015 je »Za zdravo srce vseh in povsod!«.

Imamo priložnost, da vzpostavimo zdravju srca prijaznejše okolje – okolje v katerem živimo, delamo in preživljamo prosti čas. Na ta način bomo zmanjšali tveganje za nastanek bolezni srca in žilja pri sebi in pri svojih bližnjih. To bomo v okviru naših prireditev po Sloveniji sporočali slovenski javnosti, državni in lokalnim oblastem, podjetjem, šolam, vrtcem, zdravstvenim ustanovam in drugim.

Svetovni dan srca je največja svetovna kampanja za osveščanje o boleznih srca in žilja ter možganski kapi, saj se s različnimi prireditvami in medijsko izpostavljenostjo približa več kot dvema milijardama ljudi v 120 državah po svetu.

Print

Svetovni dan srca bomo letos obeležili že šestnajstič. Poudarek bo na zdravju prijaznem okolju, ki posameznikom omogoča obvladovanje dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja: visok krvni tlak, previsoka vsebnost holesterola in trigliceridov v krvi, kajenje, pomanjkanje telesne dejavnosti, nezdrava prehrana, stres. Svetovna zveza za srce (WHF, World Heart Federation) je pripravila pobudo, tematiko, geslo in gradivo za letošnji svetovni dan srca. Namen je, da se do leta 2025 za vsaj 25 % zmanjša prezgodnja umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni.

Bolezni srca in žilja so najpogostejši vzrok smrti na svetu. Zaradi njih po svetu vsako leto prezgodaj umre 17,3 milijona ljudi, do leta 2030 pa naj bi se število povečalo že na 23 milijonov. Zavedati se moramo dejstva, da lahko preprečimo vsaj 80 % prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in žilja, če se bomo izognili glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek: kajenju, nezdravemu načinu prehranjevanja, telesni nedejavnosti, škodljivemu uživanju alkohola. Prepogosto družba obsoja bolnika s srčno-žilno boleznijo, da je kriv za svojo bolezen, saj kadi, se nezdravo prehranjuje, se ne giblje dovolj. Vendar lahko okolje, v katerem živimo, delamo in preživljamo prosti čas, v veliki meri vpliva na možnost posameznika, da bo lahko izbral pravo pot do zdravega srca, ko se zanjo odloči. Pogosto se
soočamo s pomanjkanjem dostopa do zelenih površin za sprostitev in telesno dejavnost, varnih pešpoti, kolesarskih stez, z nezdravim načinom prehranjevanja v službi, večkrat pa tudi doma, s prekomerno ponudbo tobaka, alkohola in hitre prehrane na vsakem koraku, z izpostavljenostjo pasivnemu kajenju. Takšna okolja nas ovirajo pri sprejemanju odločitev, ki bi koristile zdravju srca. Praznujte svetovni dan srca, 29. september 2015. Pridružite se dejavnostim Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije ter njegovih podružnic po vsej Sloveniji: pohodi, razstave, predavanja, meritve dejavnikov tveganja in še marsikaj – dejavnosti bodo napisane na spletni strani društva.

Svetovni dan srca 2015 je priložnost, ki je ne smemo zamuditi. Naj vas svetovni dan srca spodbudi k dejavnostim za zdravo srce, za dodatne zamisli pa obiščite:
www.zasrce.si in www.worldheartday.org.

Nataša Jan

Nekaj prireditev ob Svetovnem dnevu srca po podružnicah (povzeto iz napovednika dogodkov)

PODRUŽNICA LJUBLJANA

Tematika pod geslom »Za zdravo srce vseh in povsod!« Letošnji poudarek bo enako kot lansko leto, na zagotavljanju zdravju prijaznega okolja, ki posameznikom omogoča obvladovanje dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja, kot so visok krvni tlak, tobak, pomanjkanje telesne dejavnosti, nezdrava prehrana in drugi spremenljivi dejavniki tveganja za nastanek tovrstnih bolezni.

Nekaj prireditev in aktivnosti ob Svetovnem dnevu srca, ki bodo potekale v Ljubljani:

  • 26. september, od 9.00 do 13.00: osrednja prireditev na Prešernovem trgu v Ljubljani Zdravstveno-informativna prireditev, osveščanje o zdravem načinu življenja, meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, snemanje EKG zdravstveno-vzgojno svetovanje, predstavitev zdravstveno-informativnih gradiv na stojnicah, zabavne igre, pokušine in še marsikaj.
  • 27. september od 11.00 do 15.00 ure: na Rožniku bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola in sladkorja v krvi.

PODRUŽNICA ZA GORENJSKO

26. september: Gorenjska podružnica Društva za zdravje srca in ožilja v soboto, 26. septembra, v hotelu Špik v Gozdu Martuljku pripravlja srečanje ob Dnevu srca. Avtobus bo ob 9. uri odpeljal izpred Sloge v Kranju. Udeleženci bodo lahko sodelovali na meritvah dejavnikov tveganja, krvnega tlaka, holesterola in sladkorja, se odločili za nordijsko hojo ali plavanje v bazenu hotela Špik. Aleksander Kovačič iz AS športa pa bo predstavil raztezne in krepilne vaje, najbolj pomembne za pravilno držo telesa. Skupaj z zeliščarico Jernejo Sušnik iz družbe Mernik pa boste spoznavali mila, izdelana  po postopku naših babic iz naravnega olivnega olja in vonji naravnih eteričnih olj, sivke, smilja, rožmarina, lovorja…

Prijave za gorenjski Dan srca bo do srede, 23. septembra 2015, sprejemala gospa Inge Sajovic na telefonski številki: 030/673 541.

PODRUŽNICA ZA DOLENJSKO IN BELO KRAJINO

12. september: TRADICIONALNI POHOD ZA SRCE po Štukljevi poti in Andrijaničevi poti. Prijave zbira pisarna podružnice Društva v Novem mestu, Glavni trg 10.

T: 7/337 41 70 vsak delavnik od 9. do 12. ure ali po e-pošti: [email protected]

PODRUŽNICA KRAS

Ob svetovnem dnevu srca, ki je letos 29. septembra pod geslom »ZA ZDRAVO SRCE VSEH IN POVSOD« organiziramo:

v nedeljo 20. septembra 2015 voden pohod iz vasi Lipa na hrib Trstelj na komenskem Krasu. Odhod ob 8. uri iz stare avtobusne postaje v Sežani oz. ob 9. uri iz Lipe.

v nedeljo 27. septembra 2015 srečanje pred jamo Vilenico v Lokvi. Ob 8. uri se zberemo pred jamo, kjer se bodo izvajale brezplačne meritve EKG in gleženjskega indeksa.

Ob 10 uri odidemo na bližnji hrib Stari Tabor (603m) nad Lokvijo. Po povratku bo ob 12. uri organiziran voden ogled jame Vilenice. Po ogledu in med ogledom se bodo v naravi v okolici jame še izvajale meritve in svetovanja zdravstvenih delavcev.  Ves čas bo namenjen tudi druženju in zdravemu okrepčilu.

Druženje in pohod ter ogled jame, so namenjeni vsem, vseh starosti in ne glede na članstvo v društvu.

Prijave niso potrebne, informacije dobite na T.:040/900 021 po 16. uri, vsak dan.

PODRUŽNICA ZA SLOVENSKO ISTRO

Ob Svetovnem dnevu srca bo pohod 4. oktobra 2015.  Za vse pohode se dobimo ob 8:00 pri VINAKOPER, od koder gremo z avtomobili na izhodišče poti. V primeru, da  pohod zaradi vremena ne bi bil primeren se ga odpove ali izbere kako drugo traso. Seveda so vsi pohodi na lastno odgovornost. Res pa je, da so vsi lahki in primerni za vse, ki imajo vsaj malo kondicije in tudi vsak dan kaj naredijo za svoje zdravje. Trajajo največ štiri ure. Malice in počitki v to niso všteti. Toliko za letos. Po novem letu pa se že pripravljajo novi pohodi. Na pohod ste vabljeni vsi, ki želite nekaj narediti zase ter spoznati ISTRO in KRAS. DARKO TURK (informacije po T.:040/564 800)

4. oktober: Podgorje – Slavnik: tradicionalni pohod ob dnevu srca

PODRUŽNICA ZA KOROŠKO

26. septembra ob 9.00 h bo pohod. Zbrali se bomo pred Sparom na Prevaljah. Pot nas bo vodila na Brinjevo goro in nato do Doma starejših, kjer bomo imeli ogled le-tega in kosilo. Organizator bo Franjo Haramija, tel.: 041 388 416. Iskreno vabljeni Vi in vaši prijatelji.

 

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA ZA MARIBOR IN PODRAVJE

Sobota, 26. september 2015, med 9.00 in 11.00 uro, Mestni park pri glasbenem paviljonu

Test telesne zmogljivosti v hitri hoji na 2 km, na posebej označeni Srčni poti.

Nedelja, 27. september 2015,  med 8.30 in 10.30 uro

v sodelovanju z Društvom za zdrav način življenja GLOG Miklavž

Test telesne zmogljivosti v hitri hoji na 2 km, na posebej označeni Srčni poti.

Ponedeljek, 28. september 2015, ob 9.30 uri,

Radijska Tribuna ob Svetovnem dnevu srca, Radio Maribor

Voditeljica  Breda Čepe

Sodelujejo: doc. dr. Franjo Naji, dr.med., spec. int. med.,predstojnik Oddelka za kardiologijo in angiologijo UKC Maribor, asist. Olivera Stanojević Jerković, dr. med., spec. soc. med., predstojnica NIJZ OE Maribor in prim. Mirko Bombek, dr. med., spec. int. med., predsednik Društva ZA SRCE Maribor.

Ponedeljek, 28. September 2015, med 15.00 in 17.00 uro, v sodelovanju z UKC Maribor

Dan odprtih vrat na Oddelku za kardiologijo in angiografijo UKC Maribor

Torek, 29. september 2015, med 9.00 in 15.00 uro, v sodelovanju z UKC Maribor

Zdrava malica in kosilo

Prehranjujmo se zdravo, Jedilnica UKC (za zaposlene).

  • Ponudba zdravih obrokov.
  • Pogovor s strokovnjaki s področja kardiologije, prehrane, zdravstveno preventivne dejavnosti.
  • Promocija Društva ZA SRCE.
  • Možnosti včlanitve v društvo, naročanje na posvet, meritve gleženjskega indeksa.
  • Literatura.

Torek, 29. september  2015, ob 17.00 uri, Medicinska fakulteta UM, Taborska ulica 8, Maribor, predavalnica 19

Javna tribuna

»Za zdravo srce vseh in povsod!«

Sodelujejo: Prim. Mirko Bombek, dr. med., spec. int. med., predsednik in prof. dr. Erih Tetičkovič, dr. med.,spec. nevrolog., podpredsednik Društva ZA SRCE Maribor, asist. Olivera Stanojević Jerković, dr. med. ,spec. soc.med., študenti medicine.

Sobota, 03. oktober 2015, med 9.00 in 12.00 uro, Osrednja prireditev na Trgu svobode v Mariboru

SRCU PRIJAZNO MOJE RAVNANJE

Vsakdo ima dolžnost, da vedno stremi k zdravju svojega srca.

Izkoristite možnost za BREZPLAČNE STORITVE:

  • Pogovor s strokovnjaki s področja kardiologije, gibanja, zdravega načina življenja
  • Meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka in srčnega utripa.
  • Meritve srčnega ritma s priročnim EKG aparatom.
  • Ultrazvočni pregled vratnih žil.
  • Možnost včlanitve v društvo, naročanja na posvet v Posvetovalnici ZA SRCE in naročanja na meritve gleženjskega indeksa.
  • Zdravstveno-vzgojna literatura.

Medijski pokrovitelj je Radio Maribor.

Sobota, 10. oktober 2015

Strokovna ekskurzija

»Za zdravo srce v Slovenj Gradec in na splavarjenje po Dravi«.

 

Podroben program za mariborsko Društvo na: www.zasrce-mb.si