Projekt ZdraveArterije.si

Kako pa kaj vaše žile?

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Združenje za žilne bolezni pričenjamo dvoletni nacionalni projekt ZdraveArterije.si. Z njim želimo ozaveščati o periferni arterijski bolezni ali bolezni zamašenih žil, ki nezdravljena lahko povzroči smrtno nevarne zaplete, kot sta srčni infarkt in možganska kap.

Kar vsak šesti prebivalec, starejši od 55 let, ima periferno arterijsko bolezen (PAB). Ker pa se kar 70 % bolnikov bolezni ne zaveda, dokler ne pride do resnih zapletov, je preventivno delovanje ključno za uspešno zdravljenje. Zato je cilj dneva žil in akcije ZdraveArterije.si opozoriti na pomembnost pravočasnega pregleda in s tem pravočasnega odkrivanja motenj v krvnem obtoku.

Prof. dr. Aleš Blinc, dr. med, predstojnik oddelka UKC za žilne bolezni Ljubljana, je spregovoril o periferni arterijski bolezni, dejavnikih tveganja in zdravljenju. Kot je poudaril, je za boljšo prognozo bolezni pomembno obvadovanje dejavnikov tveganja, predvsem prenehanje kajenja. Izkazal je zadovoljstvo nad tem, da v Sloveniji lahko pri marsikaterem družinskem zdravniku pacienti opravijo presejalni test (meritev gleženjskega indeksa).

PAB je zahrbtna bolezen

»To je zahrbtna bolezen, ki prizadene veliko ljudi, a se je marsikdo sploh ne zaveda. Z dnevom žil želimo ozaveščati ljudi, da lahko s pravočasnim zdravljenjem preprečimo hujše zaplete,« je izpostavil prim. Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Andreja Cokan Vujkovac, dr. med., predstavnica Združenja za žilne bolezni in koordinatorka aktivnosti ob dnevu žil, ki letos potekajo že petič, je povedala, da bodo aktivnosti v petek izvajali na kar 21 točkah po različnih slovenskih krajih. Na prireditvah želijo spomniti na dejavnike tveganja za nastanek bolezni žil, med katerimi je na prvem mestu prav kajenje. Obiskovalci pa bodo imeli tudi možnost različnih meritev in hitre ocene stanja. Izpostavila je tri ključne elemente samopregedovanja – BOM: bolečnost, odsotnost pulzov in mrzle, neprekrvavljene noge.

Projekt ZdraveArterije.si

Franc Zalar, podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja, je predstavil projekt ZdraveArterije.si, ki se uradno začenja z dnevom žil. Projekt se bo izvajal dve leti in bo s pomočjo raznih dogodkov po Sloveniji ter s podporo tako strokovnih društev kot društev pacientov in bolnikov ozaveščal o problematiki nepoznavanja bolezni. Na našem spletnem portalu lahko izveste vse o bolezni, njenih simptomih in posledicah, ter informacije o možnostih pregleda po celi Sloveniji.

Svoje izkušnje s periferno arterijsko boleznijo in njenimi zapleti je z javnostjo podelil tudi znani novinar Robert Peressutti. Njegova zgodba potrjuje, da kajenje močno vpliva na razvoj bolezni. Prvi simptomi bolezni so se pri njem pojavili pred 5 leti, ko je pri hoji občutil bolečine v mečih. Ampak šele po drugi operaciji je kajenju dokončno rekel ne in po dobrem letu spet lahko hodi tudi brez bolečin.

Obišči spletno stran ZdraveArterije.si

 

Meritve gleženjskega indeksa

Diagnoza periferne arterijske bolezni se lahko opravi preko hitre in neboleče meritve gleženjskega indeksa, ki v eni minuti izmeri tlak v žilah ter natančno in objektivno poda rezultate o prisotnosti bolezni. Ob dnevu žil zato vabijo vse, da si pri osebnem zdravniku občasno izmerijo togost žil, v petek pa bodo meritve izvajali tudi v pasaži Maximarketa v Ljubljani ter na drugih lokacijah po Sloveniji – več v prispevku spodaj.