Mesec trigliceridov – mesec skritih maščob

Kaj so triglicerdi?

Trigliceridi so maščobe, ki se s krvjo prenašajo po telesu kot maščobni delci (lipoproteini). Trigliceridi skladiščijo neuporabljene kalorije in organizmu zagotavljajo energijo. Telo dobiva trigliceride iz hrane, proizvaja pa jih tudi samo. Jetra so glavni organ, ki proizvaja trigliceride

Kakšna je razlika med trigliceridi in holesterolom?

Trigliceridi in holesterol predstavljajo različna tipa maščob (maščobni delci), ki se nahajata v našem krvnem obtoku. Oboji igrajo v našem telesu pomembno vlogo in so nujni za normalno delovanje organizma. Razlika med obema tipoma maščobe je njuna funkcija.

• Trigliceridi shranjujejo neporabljene kalorije in telesu zagotavljajo energijo.

• Holesterol pa se uporablja za izgradnjo celičnih membran, proizvodnjo določenih hormonov in vitamina D.

Na kaj je potrebno paziti pri trigliceridih?

Težave, povezane s trigliceridi in holesterolom so, če imamo v krvi povišane vrednosti. Povišana količina trigliceridov in /ali holesterola v krvi je povezana tudi z večjim tveganjem za nastanek bolezni ali srčnih dogodkov, kot je npr. srčni napad.

Zakaj je zvišana raven trigliceridov v krvi nevarna?

Povišane ravni trigliceridov in holesterola v krvi povzročajo aterosklerozo*, ki povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni.

* Ateroskleroza izhaja iz grške besede:

  • athere – kaša
  • skleros – utrjevanje

To je splošni izraz za proces odlaganja maščob in kalcija v notranje stene žil odvodnic (arterij). Zaradi tega nastanejo v žilah večje ali manjše obloge. Ateroskleroza lahko povzroči otrdelost, zožitev ali zaporo arterij. Če nastane zapora na arterijah, ki oskrbujejo srce ali možgane to povzroči srčni infarkt ali možgansko kap.

Številne študije so pokazale, da imajo ljudje z visoko ravnjo trigliceridov v krvi, večje tveganje za bolezni srca. Visoke vrednosti trigliceridov v krvi so običajno povezane z nizkimi ravnmi holesterola HDL (lipoprotein visoke gostote), t.i. »dobri« ali zaščitni holesterol, lahko pa povzročijo tudi nastajanje posebne, majhne in bolj goste oblike holesterola LDL (lipoprotein nizke gostote), ki je še posebej nevaren in škodljiv. Tveganja za zdravje so tudi veliko večja, kadar pride do kombinacije visokih koncentracij trigliceridov v krvi in drugih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni, kot so npr. trebušna ali visceralna debelost, visoki krvni tlak, visoka raven krvnega sladkorja ali nizke ravni holesterola HDL, bolezen, ki jo imenujemo metabolni sindrom.

In kakšne so normalne vrednosti trigliceridov v krvi?

  • Normalna količina trigliceridov: manj kot 1,7 milimola na liter krvi (mmol/L)
  • Povišana količina trigliceridov – med 1,7 in 2,2 (mmol/l)
  • Visoka raven trigliceridov – med 2,3 in 5,6 (mmol/L)
  • Zelo visoka raven trigliceridov – nad 5,7 mmol/L

Kaj so glavni vzroki za visoko raven trigliceridov?

Glavna vzroka za povišanje trigliceridov sta nezdrav življenjski slog in prekomerna telesna teža. Zvišani trigliceridi v krvi pa so lahko znak drugih bolezenskih stanj, vključno s sladkorno boleznijo, hipotiroidizmom in genetskimi motnjami.

Če naštejemo vzroke za povišane trigliceride:

  • prekomerns telesna teža,
  • nezdrav življenjski slog: premalo gibanja in neuravnotežena prehrana, ki temelji na visoko kalorični procesirani hrani,
  • slabo nadzorovana sladkorna bolezen,
  • nezadostna proizvodnja ščitničnih hormonov (hipotiroidizem),
  • bolezni jeter ali ledvic,
  • stranski učinki nekaterih zdravil (vključujoč blokatorje beta, diuretike, steroide, kontracepcijske tablete),
  • nekatere redke genetske bolezni.

Kaj lahko storim sam, da zmanjšam tveganje?

Obstaja veliko ukrepov, s katerimi lahko zmanjšamo raven trigliceridov v krvi in s tem tveganja za zdravje:

  • povečamo gibanje preko celega dneva (stopnice namesto dvigala, uvedemo redne sprehode, ipd.)
  • v urnik vključimo tudi organizirano telesno dejavnost,
  • Zmanjšajmo vnos rafiniranih sladkorjev, fruktoze in glukoze,
  • Zmanjšajmo vnos nasičenih maščob,
  • Omejimo pitje alkohola.

Kje lahko preverim vsebnost holesterola in trigliceridov?

Če imate kakršne koli pomisleke glede svojega zdravja ali ravni maščob v krvi, vključno z ravnmi trigliceridov v krvi, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom. Kakšna je raven trigliceridov v krvi, lahko zdravnik ugotovi že s preprostim pregledom krvi med merjenjem nivoja krvnih maščob. Poleg preverjanja ravni skupnega holesterola, vključuje popolna preiskava lipidnega profila merjenje ravni vseh najbolj pomembnih maščob v krvi. Te so: holesterol LDL, holesterol HDL in trigliceridi.

V času trajanja akcije bodo v za obiskovalce Posvetovalnice Za srce potekale brezplačne meritve trigliceridov v krvi in sicer ob sobotah, od 11. do 13. ure na nov novi lokaciji Posvetovalnice Za srce – v prostorih Info točke 65+, na Stritarjevi ulici ter na Rožniku, prvo nedeljo v aprilu (7.4.2019).  Vsi uporabniki storitev akcije bodo prejeli informacije o trigliceridih in knjižico »Kako lahko preprečim in upočasnim razvoj srčno-žilnih obolenj?«. O tem in o aktivnostih bomo pred akcijo obveščali preko spletne strani društva in FB.

Ne pozabite, da so visoke ravni trigliceridov v krvi v večini primerov posledica uživanja prekomerne količine kalorij, t.j. več kot jih lahko telo potrebuje in porabi. Zato je visoka raven trigliceridov povezana s povečanimi tveganji za razvoj bolezni srca. S preudarnimi odločitvami glede izbire hrane, telesne aktivnosti in vzdrževanja primerne telesne teže, boste pripomogli k zniževanju ravni holesterola in trigliceridov v krvi. Če po več mesecih spremembe življenjskega sloga količina trigliceridov in holesterola v vaši krvi ne bo upadla, vam bo zdravnik najverjetneje predpisal zdravila iz skupine fibratov ali omega 3 maščobnih kislin.

Sponzor akcije »Mesec trigliceridov – mesec maščob« je Mylan Healthcare d.o.o.