December – mesec trigliceridov

Spoštovani!

V mesecu decembru bodo v Posvetovalnici za srce, Cigaletova ul. 9 v Ljubljani v času uradnih ur potekale brezplačne meritve trigliceridov. Vabljeni!

Holesterol in trigliceridi – tveganje za bolezni srca in ožilja

Trigliceridi in holesterol predstavljajo različna tipa maščob (maščobni delci), ki se nahajajo v našem krvnem obtoku. Oboji igrajo v našem telesu pomembno vlogo: trigliceridi skladiščijo neuporabljene kalorije in organizmu zagotavljajo energijo, holesterol pa telo potrebuje za izgradnjo celičnih membran, proizvodnjo določenih hormonov in vitamina D. Holesterol kot tudi trigliceridi so izjemno pomembni za normalno delovanje našega organizma. Težave nastanejo le, če količina trigliceridov in holesterola v krvi preseže mejo, saj se s tem povečajo tudi različna tveganja za zdravje.

Holesterol in trigliceridi se nahajajo v krvi in lahko prispevajo h kopičenju maščobnih snovi, ki povzročajo zoženje in zamašitev žil. Pomembno je, da redno preverjamo svojo raven krvnih maščob (holesterola in trigliceridov), saj s tem občutno zmanjšamo tveganje za srčni napad.

Vemo, da predstavlja visoka raven holesterola v krvi povečano tveganje za bolezni srca. Kaj pa trigliceridi?

Kaj so trigliceridi in zakaj so tako pomembni?

Trigliceridi so maščobe, ki se s krvjo prenašajo po telesu kot maščobni delci (lipoproteini). Holesterol in trigliceridi so izjemno pomembni za naše življenje. Trigliceridi skladiščijo neporabljene kalorije v maščobnih tkivih  in organizmu zagotavljajo energijo. Telo dobiva trigliceride iz hrane, proizvaja pa jih tudi samo. Jetra so glavni organ, ki proizvaja trigliceride in holesterol. Podobno kot glukoza, tudi trigliceridi telesu zagotavljajo vir in zalogo energije, potrebne za normalno delovanje celic.

Nezdrav življenjski slog in prekomerna telesna teža sta glavna vzroka za povišano raven trigliceridov. Zvišani trigliceridi v krvi pa so lahko znak drugih bolezenskih stanj, vključno s sladkorno boleznijo, hipotiroidizmom in genetskimi motnjami. Obstaja veliko ukrepov, s katerimi lahko zmanjšamo raven trigliceridov v krvi in s tem tveganja za zdravje.

Do visokih ravni trigliceridov v krvi lahko pride zaradi:

  • prenajedanja / prekomerne telesne teže;
  • visokega prehranskega vnosa rafiniranih sladkorjev, fruktoze in glukoze;
  • visokega prehranskega vnosa nasičenih maščob;
  • prekomernega uživanja alkohola;
  • premalo gibanja oz. nezadostne telesne aktivnosti.

Lahko pa so tudi posledica osnovnih boleznih, kot so:

  • slabo nadzorovana sladkorna bolezen;
  • nezadostna proizvodnja ščitničnih hormonov (hipotiroidizem);
  • bolezni jeter ali ledvic;
  • stranski učinki nekaterih zdravil (vključujoč blokatorje beta, diuretike, steroide, kontracepcijske tablete);
  • nekatere redke genetske bolezni.

Zakaj je zvišana raven trigliceridov v krvi nevarna?

Povišane ravni trigliceridov in holesterola v krvi povzročajo aterosklerozo*, ki povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni.

* Ateroskleroza izhaja iz grške besede:

  • athere – kaša
  • Skleros – utrjevanje

To je splošni izraz za proces odlaganja maščob (holesterola) in kalcija v notranje stene žil odvodnic (arterij). Zaradi tega nastanejo v žilah večje ali manjše obloge. Ateroskleroza lahko povzroči otrdelost, zožitev ali zaporo arterij. Če nastane zapora na arterijah, ki oskrbujejo srce ali možgane to povzroči srčni infarkt ali možgansko kap.

Številne študije so pokazale, da imajo ljudje z visoko ravnjo trigliceridov v krvi, večje tveganje za bolezni srca. Visoke vrednosti trigliceridov v krvi so običajno povezane z nizkimi ravnmi holesterola HDL (lipoprotein visoke gostote), t.i. »dobri« ali zaščitni holesterol, lahko pa povzročijo tudi nastajanje posebne, majhne in bolj goste oblike holesterola LDL (lipoprotein nizke gostote), ki je še posebej nevaren in škodljiv. Tveganja za zdravje so tudi veliko večja, kadar pride do kombinacije visokih koncentracij trigliceridov v krvi in drugih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni, kot so npr. trebušna ali visceralna debelost, visoki krvni tlak, visoka ravne krvnega sladkorja ali nizke ravni holesterola HDL, bolezen, ki jo imenujemo metabolni sindrom.

Visoke koncentracije trigliceridov v krvi so običajno pogostejše pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2. Do tega pride zaradi zmanjšanega učinka insulina (odpornost proti insulinu) pri sladkorni bolezni tipa 2, ki vodi k povečanju proizvodnje trigliceridov v jetrih in zmanjšanju razgradnje in odstranitve trigliceridov iz krvi.

Kakšna je raven trigliceridov v krvi, lahko zdravnik ugotovi že s preprostim pregledom krvi med merjenjem nivoja krvnih maščob.

  • Poleg preverjanja ravni skupnega holesterola, vključuje popolna preiskava lipidnega profila merjenje ravni vseh najbolj pomembnih »maščob v krvi«. Te so: holesterol LDL, holesterol HDL in trigliceridi.
  • Rezultati študij so pokazali, da mora biti zmanjšanje ravni holesterola LDL (pogosto imenovan tudi »slabi« holesterol), primarnega pomena pri preprečevanju bolezni srca in žilja.
  • Ena izmed nalog holesterola HDL je tudi ta, da odstranjuje holesterol iz različnih tkiv in tudi iz žilne stene ter ga prenaša nazaj v jetra. Zaradi tega, je visoka raven holesterola HDL (imenovan tudi »dobri« holesterol) povezana z nižjo stopnjo tveganja za bolezni srca.
  • Raziskave so pokazale, da obstaja povezava med povišanimi koncentracijami trigliceridov v krvi in tveganji za bolezni srca in žilja.

Rezultati preiskav ravni triglicerida: kaj pomenijo?

  • Normalna količina trigliceridov: manj kot 1,7 milimola na liter krvi (mmol/L)
  • Povišana količina trigliceridov – med 1,7 in 2,2 (mmol/l)
  • Visoka raven trigliceridov – med 2,3 in 5,6 (mmol/L)
  • Zelo visoka raven trigliceridov – nad 5,7 mmol/L

Ne pozabite, da so visoke ravni trigliceridov v krvi v večini primerov posledica uživanja prekomerne količine kalorij, t.j. več kot jih lahko telo potrebuje in porabi. Zato je visoka raven trigliceridov povezana s povečanimi tveganji za razvoj bolezni srca. S preudarnimi odločitvami glede izbire hrane, telesne aktivnosti in vzdrževanja primerne telesne teže, boste pripomogli k zniževanju ravni holesterola in trigliceridov v krvi. Če po več mesecih spremembe življenjskega sloga količina trigliceridov in holesterola v vaši krvi ne bo upadla, vam bo zdravnik najverjetneje predpisal zdravila iz skupine fibratov ali omega 3 maščobnih kislin.

Če imate kakršne koli pomisleke glede svojega zdravja ali ravni maščob v krvi, vključno z ravnmi trigliceridov v krvi, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom.

Sponzor “meseca pozabljenih maščob” je podjetje Mylan

Mylan_LogoTag_306