Razumevanje poteka AF

Atrijska fibrilacija (AF) je najpogostejša motnja srčnega ritma, ki se lahko najprej pojavi le občasno, zelo pogosto pa se spremeni v kronično stanje, ki od trenutka postavitve diagnoze ostane z vami skozi vse življenje. Tveganje za možgansko kap je pri posameznikih z AF lahko večje, saj nereden srčni utrip povzroči, da je tok krvi v srcu upočasnjen, zato lahko v srcu nastanejo strdki, ki potujejo po krvnem obtoku proti možganom in povzročijo kap.

Na kakovost vašega življenja in obvladovanje bolezni lahko vpliva veliko dejavnikov, kot so starost, način prehranjevanja in duševno stanje. Ti dejavniki se lahko v času življenja z boleznijo spreminjajo, zato je lahko vaše življenje z AF drugačno od življenja drugih bolnikov. Pomembno je, da razumete, na kateri stopnji AF se nahajate, tako da lahko svojo bolezen obvladujete na kar najboljši način. V tem delu se seznanjamo s stopnjami AF, ki bodo v pomoč vam, vašim družinskim članom ali prijateljem, da ostanete zdravi in hkrati živite tako, kot želite.

zivljenje-pes-moski

Se najdete v kateri od teh stopenj?

 1. Diagnosticirali so mi AF, vendar ne jemljem zdravil za preprečevanje možganske kapi
 • Zdravnik mi je diagnosticiral AF, vendar še nisem začel/a jemati zdravil za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF. Zdravnik ni bil videti zaskrbljen zaradi tveganja za možgansko kap, povezano z AF, tako da se mi zdi, da trenutno to ni tako zelo nujno.
 • Kliknite tukaj, da bi izvedeli, kdaj in zakaj morate jemati zdravila za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF.
 • Kliknite tukaj za pregled možnosti zdravljenja.
 1. Imam AF in jemljem antikoagulacijska zdravila
 • Zdravnik mi je diagnosticiral AF in mi predpisal zdravila za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF. Povedal mi je, da lahko zaradi te bolezni doživim kap, zato bi rad/a več informacij o tveganju in kako lahko jemanje zdravil vpliva na kakovost mojega življenja.
 • Kliknite tukaj za pregled možnosti zdravljenja
 1. Imam AF in jemljem antikoagulacijska zdravila, vendar raziskujem druge možnosti
 • Zdravnik mi je diagnosticiral AF in jemljem zdravila za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF, vendar bi rad/a vedel/a, ali obstajajo tudi druge možnosti. Zdravila, ki jih jemljem, ne ustrezajo mojemu življenjskemu slogu, in ne vem, ali mi pomagajo.
 • Kliknite tukaj, da ugotovite, ali jemljete zadosten odmerek antikoagulacijskih zdravilKliknite tukaj za pregled možnosti zdravljenja AF
 1. Imam AF, vendar sem prenehal jemati antikoagulacijska zdravila
 • Zdravnik mi je diagnosticiral AF in sem jemal/a zdravila za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF, vendar sem jih prenehal/a jemati. Zdravila namreč niso ustrezala mojemu življenjskemu slogu in nisem bil/a prepričan/a, da mi pomagajo.
 • Kliknite tukaj in si preberite nekaj pogostih razlogov, zaradi katerih bolniki prenehajo jemati zdravila.
 • Kliknite tukaj za pregled možnosti zdravljenja AF
 1. Imam AF, vendar ne razumem, kakšna zdravila jemljem
 • Ne veste, kakšna zdravila vam je predpisal zdravnik? S pomočjo “Pregleda možnih zdravil za AF” boste lažje razumeli, kakšna zdravila jemljete in tako boste videli, ali katera od štirih najpogostejših stopenj bolezni na levi velja za vas.

Kliknite tukaj za pregled možnosti zdravljenja AF.